Po raz kolejny zawita do nas znany dziennikarz winiarski, redaktor Magazynu Ferment i autor wielu książek o tematyce winiarskiej - Tomasz Prange Barczyński.
Przy kieliszku dobrego wina i jedzenia będzie opowiadał o swojej nowej książce - Nóż w Pinocie. Tak pisze o niej autor:
Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia?
Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć.
Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować.
"W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć."
W czasie spotkania spróbujemy 8 win do których autor zaproponuje swoje ulubione potrawy.
Termin degustacji to piątek 28 listopada 2025 roku, godzina 18.30 w siedzibie Winoteki.
Winoikieliszki
Katedralna 8
45-007 Opole
tel. 722 371 626
Opłata degustacyjna wynosi 220 zł od osoby lub 400 zł od pary i obejmuje jak zwykle również catering.
Nr 4073
Tagi: 4073, Nóż w Pinocie - Promocja książki Tomasza Prange-Barczyńskiego przy dobrym winie w Winoikieliszki.pl