Uważność winiarzy na uprawiane przez nich odmiany i ziemię, którą kultywują, ekosystem, w którym przyszło im pracować, ale też lokalne społeczności, wśród których żyją i tworzą. Uważność sommelierów na klientów restauracji, czasem przychodzących świętować sukces, niekiedy potrzebujących utulenia, choćby dobrym kieliszkiem wina. Uważność przy właściwym dobraniu wina do jedzenia i jedzenia do wina. Uważność winomanów na informacje zawarte na etykietach znanych i nieznanych im butelek. Wreszcie – uważność na sam alkohol. A przecież wino nim jest, od czego nie uciekniemy i o czym przy całym jego kulturowo-społecznym kontekście, którym zajmujemy się w Fermencie, musimy jednak pamiętać.
Austria to drugi duży temat numeru – kraj, który zaledwie 40 lat temu zaczął podnosić się po druzgocącej aferze glikolowej, a dziś należy do czołowych producentów rozchwytywanych na świecie, różnorodnych, wielkich i wiernych terroir win. Zabieramy was do tak znanych regionów, jak Wachau czy Burgenland, ale też wartych ze wszech miar odkrycia, jak Carnuntum, czy znajdujące się na wyciągnięcie ręki winnice w Wiedniu.
W tym roku podróżujemy po całym świecie – od Chin, po Argentynę i Chile. Jesteśmy w Dolinie Rodanu, galisyjskim Ribeiro, włoskiej Kampanii, na chorwackiej wyspie Pag i w pokazującym zupełnie nowe oblicze węgierskim Szekszárdzie. Jak zawsze, mnóstwo miejsca poświęcamy też Polsce.
Nasi redaktorzy wybierają butelki roku i uważnie dzielą się swoimi perspektywami dotyczącymi wina i jego roli we współczesnym świecie.
Ferment Vintage 2025/2026 to 328 stron wytrawnej lektury tekstów autorstwa najlepszych winnych piór tego kraju.
Zapraszam do lektury!
Tomasz Prange-Barczyński
redaktor naczelny
Nr 4095
Tagi: Magazyn Ferment Vintage 2025/2026, winoikieliszki.pl, 4095

