WEINGUT TONI HARTL
Weingut Toni Hartl
Florianigasse 7, 2440 Reisenberg
3 gwiazdki w Falstaff Wine Guide
3 korony w Vinaria Weinguide
Powierzchnia winnic: 23 hektary Metoda uprawy: certyfikowane uprawy biodynamiczne Lokalizacje winnic: Goldberg w Reisenberg (Thermenregion) oraz Heide, Breitmoos, Ackerl, Gutenberg i Braunsdorfer w Purbach (Neusiedlersee-Hügelland).Wiedza o zróżnicowanych warunkach klimatycznych i rozmaitości gleb, na których położone są w winnice w Reisenbergu i Purbach, pozwala na dobranie optymalnego miejsca dla każdej z odmian winorośli. Zasadniczym celem winifikacji jest wypracowanie cech charakterystycznych dla danego terenu i specyfiki wina.
Produkcja: 70 tysięcy butelek (w tym 72% wina czerwone, 25% białe, 3% słodkie) Uprawiane odmiany: blaufränkisch, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, chardonnay, weissburgunder (pinot blanc), sauvignon blanc, grüner veltliner, welschriesling, gelber muskateller.
Toni Hartl jest jednym z pionierów stojącym za utworzeniem Leithaberg DAC i kolejnym przedstawicielem winiarzy z biodymamicznym podejściem do uprawy winorośli. Prace w winnicy prowadzone są według najnowszych ekologicznych wytycznych w myśl dewizy" wszystko jest nam tylko użyczone".
Lista wyróżnionych win
FALSTAFF WEIN GUIDE
Blaufränkisch Eisner 95 punktów
Inkognito 92 punkty
Syrah Thenau 93 punkty
BA Syrah 92 punkty