• Tomasz Prange-Barczyński, Nóż w Pinocie

Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia?

Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć.

Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować.

"W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć."

Tomasz Prange-Barczyński

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Napisz recenzję

zaloguj się lub zarejestruj się , aby przejrzeć

Tomasz Prange-Barczyński, Nóż w Pinocie

  • Typ: Książki
  • Dostępność: W magazynie
  • 75.99 zł

  • Bez podatku: 72.37 zł

Tagi: 3391, Tomasz Prange-Barczyński, Riesling i tapasy, Winoikieliszki.pl,