Twój koszyk jest pusty!
Falstaff Weinguide 95 punktów
Vinaria Wein Guide 5 gwiazdek TOP
Wino czerwone wytrawne.
Barwa: intensywno-wiśniowa z filetowymi refleksami.
W nosie aromat jeżyn i czarnego bzu. W ustach bardzo solidne ciało, mocna budowa, świetnie zintegrowane taniny. Delikatna końcówka.
Wino do potraw z wołowiny, dziczyzny czy jagnięciny.
Koniecznie należy przelać do karafki na min 2 godzimy przed podaniem.
Może poleżeć 10 lat w piwniczce.
Wino | |
Rocznik | 2018 |
Lokalizacja i gleba | Wybitna działka Saybritz, gleba o podłożu z kwarcowego piasku i granitowego żwiru |
Szczepy | Blaufränkisch |
Fermentacja | 18 dni w dużych drewnianych kadziach |
Dojrzewanie | 22 miesiące w 500-litrowych beczkach |
Alkohol | 13,5 % (objętościowo) |
Cukier resztkowy | 1,2 g/l |
Kwasowość | 5,4 g/l |
Pojemność butelki | 750 ml |
Temperatura podawania | 18 stopni |
Zalecany kieliszek | Kieliszek do czerwonego wina 25001020 |