Falstaff Weinguide 91 punktów
Wein.Pur 2013
Vinaria Wein Guide 2 gwiazdki
Wino białe wytrawne.
Barwa: zielono-żółta.
Typowy burgundzki nos: orzechy, mandarynka, pigwa. Bardzo kremowe i gładkie w ustach z migdałowo-gruszkowym posmakiem. Bogate i długe.
Wino polecane do owoców morza, śródziemnomorskiej kuchni (pizza, pasta) i ryby.
Nr 1100
Wino | |
Rocznik | 2012 |
Lokalizacja i gleba | Działki Klausen, Moarfeitl, Waasen i Steintal. Trzeciorzędowe gleby wapienne gliniasto-piaskowe z domieszką kamienia |
Szczepy | Weißburgunder |
Fermentacja | Spontaniczna w kadziach ze stali nierdzewnej |
Dojrzewanie | 5 miesięcy w dużych 500-litrowych beczkach nad osadem |
Alkohol | 12,5 % (objętościowo) |
Cukier resztkowy | 1,3 g/l |
Kwasowość | 5,5 g/l |
Pojemność butelki | 750 ml |
Temperatura podawania | 8 stopni |
Zalecany kieliszek | Kieliszek do chardonnay 25001031 |
WEINGUT NEUMEISTER
NR Weißburgunder Klassik STK® 2016
- Producent: WEINGUT NEUMEISTER
- Typ: białe wytrawne
- Kategoria wina: 4
- Dostępność: Wkrótce dostawa
-
80.00 zł
- Bez podatku: 65.04 zł
- Cena w punktach lojalnościowych: 1140