Twój koszyk jest pusty!
Falstaff Weinguide 92 punkty
3 gwiazdki Vinaria Wein Guide
Wein.Pur Best of Austria 2013
Wino czerwone wytrawne.
Barwa: jasno karminowa.
Charakterystyczny bukiet Pinota – maliny, jeżyny, dojrzałe truskawki, nuty ściółki leśnej i grzybów. W ustach pojawia się smak tarniny, beczkowej wanilii. Eleganckie i estetyczne. Długie.
Może leżakować do 20 lat.
Bardzo uniwersalne w kuchni. Doskonałe do ciemnych mięs, dziczyzny, jagnięciny. Tego Pinota warto zdekantować.
Wino | |
Rocznik | 2015 |
Lokalizacja i gleba | działka Steinfeld w okolicy Tattendorf. Wapienna, żwirowa bardzo wodo-przepuszczalna. |
Szczepy | Pinot noir (Blauer Burgunder) 100% |
Fermentacja | W nowych dębowych beczkach z podwójnie sortowanych najlepszych gron. |
Dojrzewanie | W nowych dębowych beczkach. |
Alkohol | 12,0 % objętościowo |
Cukier resztkowy | 1,0 g/l |
Kwasowość | 4,6 g/l (jako kwas winowy) |
Pojemność butelki | 750 ml |
Temperatura podawania | 17-19 stopni |
Zalecany kieliszek | Kieliszek do czerwonego burgunda 25001010 |