Twój koszyk jest pusty!
Wein.Pur 2013 Best of Austria
Vinaria 3 gwiazdki
Wino czerwone wytrawne.
Barwa: piekna purpura.
W nosie wyraźne aromaty jeżyn, śliwek nugatu i przypraw. Niesłychanie bogate, ze świetną strukturą i ciałem, bardzo dobrym owocem i świetnie zintegrowanymi taninami. Długi, pikantny i bogaty finisz. Czuć kobiecą rękę.
Pasuje do wszystkich potraw mięsnych szczególnie , dziczyzny, steków i większości serów. Świetne wino również jako towarzysz rozmowy przy komninku.
Nazwa Oxhoft pochodzi od starego określenia małych kilkudzięsięciolitrowych beczułek na wino.
Zalecane dekantowanie.
Wino | |
Rocznik | 2011 |
Lokalizacja i gleba | z terenów wzgórz Hügelland w okolicy Purbach (lokalizacje Heide, Glauberintzer, Breitenmoos). Lekko gliniaste gleby wapienne z wysokim udziałem drobnych kamieni. |
Szczepy | kupaż Blaufränkischa, Zweigelta, Merlota i Cabernet Sauvignon z najstarszych krzewów. |
Fermentacja | w dużych dębowych beczkach w temperaturze 18 °C |
Dojrzewanie | 24 miesiące w barrique |
Alkohol | 14 % objętościowo |
Cukier resztkowy | 1 g/l |
Kwasowość | 4,9 g/l |
Pojemność butelki | 750 ml |
Temperatura podawania | 17-18 stopni |
Zalecany kieliszek | Kieliszek do Bordeaux 25001021 |