Twój koszyk jest pusty!
Falstaff Weinguide 89 punktów
2 gwiazdki Vinaria Wein Guide
Wein.Pur Best of Austria 2013
Wino czerwone wytrawne.
Barwa: jasno karminowa.
Charakterystyczny bukiet Pinota – maliny, jeżyny, dojrzałe truskawki, nuty ściółki leśnej i grzybów.
W ustach nie za ciężkie. Delikatne taniny. Przyjemna owocowa końcówka.
Bardzo uniwersalne w kuchni. Doskonałe do ciemnych mięs, dziczyzny, jagnięciny.
Wino | |
Rocznik | 2014 |
Lokalizacja i gleba | działka Steinfeld w okolicy Tattendorf Wapienna, żwirowa bardzo wodo-przepuszczalna. |
Szczepy | Pinot noir (Blauer Burgunder) 100% |
Fermentacja | W używanych dużych dębowych beczkach |
Dojrzewanie | 12 miesięcy w używanych dębowych beczkach |
Alkohol | 13,0 % objętościowo |
Cukier resztkowy | 1,0 g/l |
Kwasowość | 4,4 g/l (jako kwas winowy) |
Pojemność butelki | 750 ml |
Temperatura podawania | 17-19 stopni |
Zalecany kieliszek | Kieliszek do czerwonego burgunda 25001010 |