Region uprawy winorośli znajduje się na wschodnim brzegu dużego płytkiego, stepowego Jeziora Nezyderskiego (Neusiedlersee). Wyznaczony obszar winnic rozciąga się od miasta wina Gols na północy, przez płaskie tereny na Heideboden i na południe do Seewinkel, przylegającego do granicy węgierskiej. Od marca 2012 roku, nowy Neusiedlersee DAC definiuje owocowe i harmonijne czerwone wina ze szczepu Zweigelt odzwierciedlające klimat regionu i specyfikę gleby. Wina dostępne są również z dodatkową nazwą "Reserve" w których Zweigelt może być uzupełniany innymi szczepami.
Powierzchnia winnic: 7649 ha
Główne odmiany winogron: Welschriesling, Zweigelt
Najważniejsze winiarskich miejscowości: Gols, Mönchhof, Halbturn, Podersdorf, Frauenkirchen, Illmitz, Apetlon, Andau
Białe wina z tego regionu charakteryzują się dobrą budową i równowagą. Nowa generacja dynamicznych winiarzy tego regionu słynie jednak przede wszystkim z potężnych win czerwonych, a charakterystyczny mikroklimat w Seewinkel pozwala produkować jedne z największych szlachetnych win słodkich na świecie - Ausbruchy.
Regularna jesienna mgła i wysoka wilgotność zapewnia idealne warunki do rozwoju na gronach szlachetnej pleśnii (Botrytis cinerea). Umożliwia to produkowanie wysokiej jakości win deserowych, takich jak Beerenauslese i Trockenbeerenauslese, najczęściej z białej odmiany Welschriesling.
Obok Welschrieslinga, wiodącej w regionie białej odmiany, produkuje się białe wina z Pinot Blanc, Chardonnay i odmian aromatycznych (Traminer, Muskateller). Ulubiona czerwona odmiana to Zweigelt, następnie Blaufränkisch, Saint-Laurent i Pinot Noir, a także wprowadzone niedawno międzynarodowe odmiany winogron. Czerwone wina z Neusiedlersee są wyraźnie na dobrej drodze do sukcesu; tworzone w wielu różnych stylach, od niebeczkowych, opartych na dobrym owocu, do takich, które dojrzewają w dębowych beczkach zarówno jako wina jednoodmianowe jak i kupażowane.