Kategorie
Promocje
RL St.Laurent classic 2016
48.00 zł 40.00 zł
o 17% taniej!

Klasyfikacje

Większość krajów winiarskich wprowadziła u siebie system klasyfikacji pozwalający na określenie zarówno regionu pochodzenia jak i jakości czy sposobu produkcji wina. Takie marki jak Bordeaux, Chianti czy Rioja identyfikują wino prawie jednoznacznie i są znane na całym świecie.
Począwszy od roku 2002 do dzisiaj austriackie Ministerstwo Rolnictwa wyznaczyło w Austrii 9 regionów uprawy winorośli (ostatnie Gemischtersatz DAC dosłownie kilka tygodni temu), w których wina muszą spełniać zdefiniowane wymagania.
DAC jest skrótem od łacińskiej nazwy “Districtus Austriae Controllatus”.

Te regiony to:

  • Weinviertel DAC 
  • Mittelburgenland DAC 
  • Traisental DAC
  • Kremstal DAC
  • Kamptal DAC
  • Leithaberg DAC 
  • Eisenberg DAC
  • Neusiedlersee DAC
  • Gemischtersatz DAC


Weinviertel DAC 
Szczepy: Gruner Veltliner
2 Kategorie:
Weinviertel DAC - minimum 12% alkoholu, maksimum 6g/l cukru resztkowego, owocowe, pieprzne bez akcentu beczkowego i botritis.
Weinviertel DAC Reserve, minimum 13% alkoholu, dużo bogatsze w stylu, pieprzne z dopuszczalnym akcentem beczki i botritis.

Mittelburgenland DAC 
Szczepy: Blaufrankisch
3 Kategorie:
Mittelburgenland DAC classik - 12,5% do 13% alkoholu, owocowe, z nutą przypraw, winifikowane w stalowych tankach lub dużych drewnianych kadziach bez akcentów beczkowych w nosie i ustach.
Mittelburgenland DAC z określonej parceli - 13% do 13.5% alkoholu, mocniejsze i bardziej ekstraktywne niż classik, winifikowane w używanych dębowych beczkach z lekkim akcentem dębu w nosie i ustach.
Mittelburgenland DAC reserve  - minimum 13% alkoholu, mocniejsze i bardziej ekstraktywne niż classik  winifikowane w nowych dębowych beczkach. Leżakowane w beczce minimum do 1 marca następnego roku.

Kremstal DAC
Szczepy: Gruner Veltliner i Riesling
2 Kategorie:
Kremstal DAC - 12% do 12.5% alkoholu, maksimum 4g/l cukru resztkowego (GV) i 6g/l (Riesling), owocowe, świeże, pieprzne (GV) i eleganckie, pełne i aromatyczne (Riesling).
Kremstal DAC Reserve, minimum 13% alkoholu, maksimum 9g/l cukru resztkowego (GV) i 9g/l (Riesling),dużo bogatsze w stylu, z dopuszczalnym lekkim akcentem beczki i botritis.


Kamptal  DAC
Szczepy: Gruner Veltliner i Riesling
2 Kategorie:
Kamptal  DAC - 12% do 12.5% alkoholu, owocowe, świeże, pieprzne (GV) i eleganckie, pełne i aromatyczne (Riesling) bez akcentu bezczkowego i botritis.
Kamptal  DAC Reserve, minimum 13% alkoholu, maksimum 9g/l cukru resztkowego (GV) i 9g/l (Riesling),dużo bogatsze w stylu, z dopuszczalnym lekkim akcentem beczki i botritis. 
Mogą pojawić się także nazwy działek.


Leithaberg DAC
Obejmuje gminy Eisenstadt i jego okolice, Jois i Winden w których zlokalizowane są Wzgórza Litawskie (Leithaberg). 
Szczepy: Gruner Veltliner i Riesling
2 Kategorie:
Leithaberg Weiss DAC - ze szczepów: Gruner Veltliner, Weissburgunder, Chardonnay i Neuburger winifikowane zarówno pojedyńczo jak i kupażach.
Leithaberg Rot DAC  - ze szczepów Blaufrankisch (z ewentualną domieszką do 15% Zweigelta), Pinot Noir i Sankt Laurenta.
Oba rodzaje obejmują wina tylko wytrawne, czerwone winifikowane obowiązkowo w dębowych beczkach. Oba rodzaje muszą być z typową dla terroir mineralnością, dobrym owocem oraz długim potencjałem leżakowania.

 

Eisenberg DAC 

Szczepy: Blaufrankisch
2 Kategorie:
Eisenberg DAC - 12,5% do 13% alkoholu, owocowe, z nutą przypraw, winifikowane w stalowych tankach lub dużych drewnianych kadziach praktycznie bez akcentów beczkowych w nosie i ustach.
Eisenberg DAC reserve  - minimum 13% alkoholu, mocniejsze i bardziej ekstraktywne z długim potencjałem leżakowania  winifikowane w dużych beczkach lub barrique. Zamykane wyłącznie korkiem.

 

Neusiedlersee DAC 
Szczepy: Zweigelt
2 Kategorie:
Neusiedlersee DAC - minimum 12% alkoholu, owocowe, z nutą przypraw, winifikowane w stalowych tankach lub dużych drewnianych kadziach praktycznie bez akcentów beczkowych w nosie i ustach.Najwcześniej wino może trafić do sprzedaży 1 marca roku następującego po zbiorach.
Neusiedlersee DAC reserve  - minimum 13% alkoholu, mocniejsze i bardziej ekstraktywne (Minimum 60% Zweigelta , reszta z lokalnych odmian Blaufrankisch, czu Sankt Laurent) z długim potencjałem leżakowania  winifikowane w dużych beczkach lub barrique. Najwcześniej wino może trafić do sprzedaży 1 marca roku następującego po zbiorach.


Gemischtersatz DAC
Winnice w DAC muszą obejmować przynajmniej trzy rodzaje białych win zakwalifikowanych i wymienianych w ewidencji gruntów jako Wiener Gemischter Satz. Dla win które zostaną zabutelkowane z tegorocznych zbiorów, szczep bazowy musi stanowić nie więcej niż 50% wina, a trzeci co namniej 10%. Wina muszą być wytrawne, nie więcej niż 12,5% alkoholu i być pozbawione "wyrazistych nut beczkowych". Najwcześniej wino może trafić do sprzedaży 1 marca roku następującego po zbiorach.

Sklep na bazie OpenCart
Winoikieliszki.pl © 2017